Λάχανο από την Κίνα μέχρι την Ελλάδα

Λάχανο από την Κίνα μέχρι την Ελλάδα

Στις 16 Φεβρουαρίου ήταν η Κινέζικη πρωτοχρονιά φέτος ή αλλιώς η γιορτή της άνοιξης.

Η Κίνα, με έναν από τους παλαιότερους και λαμπρότερους πολιτισμούς, που αναπτύχθηκε ήδη από τη νεολιθική εποχή, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό (1,343,339,923), τη 2η μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ, είναι γεωγραφικά η 4η μεγαλύτερη μετά τη Ρωσία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών. Το πιο ευρέως γνωστό ορεκτικό της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο, είναι το ανοιξιάτικο ρολό (spring roll) που παραδοσιακά το χλαπακιάζουν οι Κινέζοι την πρωτοχρονιά τους λέγοντας σιν νιέν κουάελου! Παρότι υπάρχουν αμέτρητες εκδοχές του, βασικό συστατικό του είναι το λάχανο, η μάπα που λεν' στην Πάτρα, το κραμπί στην Κύπρο.

Το λάχανο είχε από τα αρχαία χρόνια αναγνωρισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή βιταμίνης C, Κ και Β6, φυτικών ινών και φολικού οξέος, έχει καταπληκτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κάνοντας θαύματα σε μαστίτιδες και διαστρέμματα ως -ανατομικό!- επίθεμα, επίσης βοηθά στη γάγγραινα, τους ρευματισμούς, τους κολικούς, τα έλκη, στην πνευμονία και είναι και αντικαρκινικό. Ο Διογένης, ο κυνικός φιλόσοφος, έτρωγε μόνο λάχανο!!! Ε, και νερό.

Εμείς, με ένα μείγμα λάχανου και άλλων λαχανικών γεμίσαμε και τυλίξαμε 春卷 (τσιν τσιέ) και υποδεχτήκαμε τη χρονιά του σκύλου!

Spring rolls

Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!