Πώς δημιουργούμε αναμνήσεις δωρίζοντας εμπειρίες

Πώς δημιουργούμε αναμνήσεις δωρίζοντας εμπειρίες

Όλα όσα μας «θρέφουν» στη ζωή είναι συχνά σημαντικότερα απ’ όσα τρώμε και καθοριστικά για την υγεία και την ευτυχία μας. Με αυτή τη λογική και αφορμή το γιο μου που περιέγραφε το νιοστό Lego που θέλει να αποκτήσει στις γιορτές, αναλογίστηκα φέτος το ενδεχόμενο να κάνουμε άυλα δώρα: εμπειρίες αντί για πράγματα. Πολλοί ζούμε σε σπίτια γε-μά-τα πράγματα και είναι καιρός τώρα που τα τόσα πράγματα δεν μου δίνουν χαρά, κάποιες φορές μου τη στερούν κιόλας. Συνειρμός, το γνωστό βιβλίο συμμαζέματος που λέει, «κράτα μόνο ό,τι πραγματικά σου δίνει χαρά» (που είναι όμως μερικώς unrealistic γιατί για παράδειγμα, δεν μου δίνουν όλες οι κάλτσες μου χαρά, αλλά πρέπει να έχω κάλτσες να φορέσω). Αλλά η στροφή προς την ολιγάρκεια, την απλότητα και την ουσία και η αποστροφή από τον καταναλωτισμό και τη συσσώρευση πραγμάτων, πέρα απ’ το ότι τονώνει την ελπίδα για βιωσιμότητα και ευεργετεί το περιβάλλον, μπορεί να κάνει καλό και στην ψυχή.

Αν κι εσύ νιώθεις ότι έχεις μπουχτίσει με τα πράγματα και τον καταναλωτισμό, φέτος δώρισε εμπειρίες!

  • Είσαι εξπέρ σε κάτι; Μπορείς να χαρίσεις ένα μάθημα πάνω σ’ αυτό! Είσαι σούπερ μάστορας/-ισα; Κάνεις θεϊκό μουσακά; Το έχεις με τη διακόσμηση, με τη γιόγκα, με το smokey eye, με την κιθάρα;
  • Μπορείς να κάνεις δώρο τη συμμετοχή σε -ή και να διοργανώσεις- ένα εργαστήριο κοσμήματος, επιδιόρθωσης ρούχων, κατασκευής σαπουνιών, ζωγραφικής, upcycling…
  • Δώρισε μια ξενάγηση στην πόλη σου. Υπάρχουν φορείς που κάνουν υπέροχες ξεναγήσεις με ιστορικό, πολιτιστικό ή και γαστρονομικό περιεχόμενο και είναι ωραίες ευκαιρίες για βόλτα, κοινωνικοποίηση και για να νιώσεις τουρίστας χωρίς καν να μετακινηθείς ή να πληρώνεις ξενοδοχείο!
  • Μπορείς να δωρίσεις υπηρεσίες: το μεροκάματο ενός μπογιατζή, ένα κούρεμα, ένα μασάζ… Στους ηλικιωμένους αγαπημένους σου μπορείς να δώσεις κουπόνια βοήθειας και σε φίλους γονείς μικρών παιδιών το καθάρισμα του σπιτιού τους, babysitting ή εισιτήρια για ένα health coaching εργαστήριο!
  • Τα εισιτήρια σε θεάματα είναι ωραίος τρόπος για να εμπλουτίσεις τη ρουτίνα κάποιου αγαπημένου: εισιτήρια για αγώνα μπάσκετ, συναυλία, θέατρο, όπερα…
  • Κάτι πολύ ιδιαίτερο θα ήταν να ανεβάσεις ένα μικρό σόου με οικογενειακά αστεία και ιστορίες, για την ευρύτερη οικογένεια που θα συγκεντρωθεί μέσα στις γιορτές ώστε να το διασκεδάσουν όλοι και να μείνει αξέχαστη!
  • Το να δωρίσεις χρόνο -μαζί με τα παιδιά/ανίψια/βαφτιστήρια- σε ιδρύματα (γηροκομεία, αντικαρκινικά νοσοκομεία, φορείς φιλοξενίας παιδιών…) είναι κάτι που θα σε γεμίσει ικανοποίηση και θα φρεσκάρει την οπτική σου για τις αξίες της ζωής.
  • Το πιο απλό απ’ όλα -κι όμως διόλου αυτονόητο στις μέρες μας- είναι να δώσεις χρόνο σ’ αυτούς που αγαπάς, σ’ αυτούς που σ’ αγαπάνε, για κουβέντα, για επαφή, για ένα επιτραπέζιο, για αγκαλιές και γέλια.

Καλές γιορτές!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!