Φυσικά βαμμένα πασχαλινά αβγά
Το βάψιμο των αβγών με φυσικό τρόπο είναι μια διαδικασία διασκεδαστική και συγχρόνως εύκολη και απλή!
Με νερό, ξύδι και ένα υλικό για κάθε χρώμα μπορούμε να δώσουμε στα αβγά μας μοναδικές αποχρώσεις, με συστατικά που έχουμε στην κουζίνα!
Θα χρειαστούμε:
- τα φυσικά υλικά για τα μείγματα των βαφών μας
Κεραμιδί αβγά
2 κούπες νερό
2 κ.σ. πάπρικα
2 κ.σ. λευκό ξύδι
Ροζ αβγά
2 κούπες νερό
2 κούπες καθαρισμένα και τριμμένα παντζάρια
1-2 κ.σ. λευκό ξύδι
Πορτοκαλί αβγά
2 κούπες φλούδες από κίτρινο κρεμμύδι
νερό, τόσο ώστε να καλύψει τις φλούδες
1-2 κ.σ. λευκό ξύδι
Κίτρινα αβγά
2 κούπες νερό
1 κ.σ. κουρκουμάς σε σκόνη
2 κ.σ. λευκό ξύδι
Πράσινα- Μπλε αβγά
2 κούπες τριμμένο κόκκινο λάχανο
νερό, τόσο ώστε να καλύψει το λάχανο
1-2 κ.σ. λευκό ξύδι
*τα λευκά αβγά γίνονται μπλε και τα καφέ αβγά πράσινα
- σκεύη (κατσαρόλες) για την προετοιμασία των βαφών και το βράσιμο των αυγών
- σουρωτήρι
- τρυπητή κουτάλα
- μπολ ή βάζα
- καλοβρασμένα αβγά
- λίγο ελαιόλαδο για το γυάλισμα των αυγών
Βήμα 1
Βάζουμε το υλικό που θα μας δώσει το χρώμα με νερό σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει σκεπασμένο για 15-60 λεπτά, μέχρι να δούμε την επιθυμητή απόχρωση. Επειδή το χρώμα που θα πάρει τελικά το αβγό θα είναι πολύ χαμηλότερης έντασης, είναι καλό να αποκτήσουμε μία αρκετά δυνατή του απόχρωση σε αυτό το στάδιο.
Βήμα 2
Αφαιρούμε το μείγμα βαφής από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σουρώνουμε το μείγμα της βαφής μέσα στο μικρό μπολ ή στο βάζο και προσθέτουμε 1 κ.σ. ξύδι για κάθε κούπα (250 mL) του μείγματος.
Προσθέτουμε τα καλά βρασμένα αβγά και τοποθετούμε το βάζο στο ψυγείο. Αφήνουμε τα αυγά να πάρουν χρώμα για αρκετές ώρες, ιδανικά όλη τη νύχτα.
Βήμα 3
Αφαιρούμε τα έτοιμα αβγά από το βάζο με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μία αναποδογυρισμένη καρτέλα αβγών να στεγνώσουν. Αν θέλουμε γυαλίζουμε τα αβγά μας με μία-δυο σταγόνες ελαιόλαδο.
* Τα μείγματα των βαφών μπορούν να αποθηκευτούν όλη τη νύχτα στο ψυγείο, και να τα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη ημέρα.
Γιατί όμως να μη χρησιμοποιήσουμε τις βαφές του εμπορίου;
1. Για πρωτοτυπία και ευκολία! Οι φυσικές βαφές μας προσφέρουν χρώματα σε πολλές αποχρώσεις, που αντανακλούν περισσότερο στα χρώματα που συναντάμε στο φυσικό περιβάλλον.
2. Η διαδικασία βαφής των αβγών με βαφές από τρόφιμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη για τα παιδιά, καθώς ανακαλύπτουν νέα δεδομένα για την τροφή και εξοικειώνονται πιθανόν με συστατικά που δε συμπαθούσαν πολύ!
3. Μελετάται η σχέση της χρήσης βαφών του εμπορίου και της υπερκινητικότητας στα παιδιά, είτε αυτό αφορά τα χρώματα ζαχαροπλαστικής είτε τις τεχνητές βαφές για τα αβγά. Τα δεδομένα ως τώρα δείχνουν μία μικρή αλλά σημαντική συσχέτιση των συμπτωμάτων υπερκινητικότητας με τη χρήση των τεχνητών βαφών, αν και δεν έχουν αναγνωριστεί ως επαρκή για να βγει ξεκάθαρο συμπέρασμα.
Fun fact: Γιατί βάζουμε ξύδι στη βαφή;
Οι περισσότερες βαφές είναι όξινες, επειδή λειτουργούν μόνο σε όξινο περιβάλλον. Οι χρωστικές ενώσεις είναι άλατα νατρίου κάποιου φαινολικού οξέος, και μόλις διαλυθούν στο νερό τα ιόντα του νατρίου απομακρύνονται, αφήνοντας πίσω το αρνητικά φορτισμένο μέρος της ένωσης. Προσθέτοντας το ξύδι, ουσιαστικά προσθέτουμε πολλά ελεύθερα πρωτόνια, δηλαδή θετικά φορτισμένα ιόντα υδρογόνου, τα οποία παίρνουν τη θέση των ιόντων νατρίου και σχηματίζουν δεσμούς υδρογόνου με τις χρωστικές. Αυτές δρουν σαν μαγνήτες με τις ενώσεις που υπάρχουν στο τσόφλι του αβγού, και η ένταση(κορεσμός) του χρώματος που τελικά βλέπουμε στο αβγό εξαρτάται από την ισχύ του χημικού αυτού δεσμού, άρα την ποσότητα του ξυδιού που θα προσθέσουμε! Αυτό δε σημαίνει ότι το καλύτερο χρώμα το πετυχαίνουμε σε πολύ όξινο περιβάλλον, καθώς συνήθως ένα διάλυμα με pH 4 είναι ιδανικό γι’ αυτή τη διαδικασία.
Βιβλιογραφία:
The Science Behind a Perfectly Dyed Easter Egg, Katie M. Palmer, 04.03.2015, available on www.wired.com
Schab, D.W. & Trinh, N.H.I.-H.T., 2004. Do Artificial Food Colors Promote Hyperactivity in Children with Hyperactive Syndromes? A Meta-Analysis of Double-Blind Placebo-Controlled Trials. Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, 25(6), pp.423–434.
Stevenson, J. et al., 2010. The role of histamine degradation gene polymorphisms in moderating the effects of food additives on children's ADHD symptoms. The American journal of psychiatry, 167(9), pp.1108–1115.
Rowe, Katherine & Rowe, Kenneth, 1994. Synthetic food coloring and behavior: A dose response effect in a double-blind, placebo-controlled, repeated-measures study. The Journal of Pediatrics, 125(5), pp.691–698.
Mccann, D., Barrett, A. & Cooper, D., 2007. Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial (vol 370, pg 1560, 2007). Lancet, 370(9598), p.1542.