Οδηγός για την εισαγωγή των παιδιών στην κουζίνα

Οδηγός για την εισαγωγή των παιδιών στην κουζίνα

Τι συνταγές να επιλέξω;
 

Συνταγές χωρίς συσκευές

Η χρήση μιας συσκευής (μίξερ, μπλέντερ) ανεβάζει τη δυσκολία μιας συνταγής. Καλό είναι να ξεκινήσουμε με παρασκευές που αρκούνται στο ζύμωμα ή την ανάμιξη με το χέρι, και να εντάξουμε τις συσκευές λίγο αργότερα, όταν το μικρό μας αποκτήσει περισσότερη άνεση στην κουζίνα.

Μπορούμε να φτιάξουμε πεντανόστιμα τυροπιτομπαλάκια που απαιτούν μόνο ζύμωμα και ψήσιμο στο φούρνο!

  

Συνταγές που περιέχουν αλληλεπίδραση με την τροφή μέσω της αφής (χεράκια)

Τα παιδιά λατρεύουν να χρησιμοποιούν τα χέρια, πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά την τροφή. Η αντίληψη της θερμοκρασίας και της υφής αλλά και η δυνατότητα να δώσουν στη ζύμη το σχήμα που θέλουν, κάνουν τη δραστηριότητα ακόμα πιο ελκυστική.

Τα πρέτζελ αποτελούν την τέλεια συνταγή για να παίξουμε με το σχήμα της ζύμης!

  

Συνταγές που δεν απαιτούν τη χρήση των εστιών της κουζίνας

Η χρήση των εστιών της κουζίνας φαίνεται να μην είναι η απλούστερη διαδικασία για ένα παιδί που δεν έχει εμπειρία στην κουζίνα. Προτιμούμε συνταγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν με φούρνο, επιβλέποντας πάντα τα παιδιά και σε αυτό το στάδιο.

Ιδανική και αγαπημένη συνταγή τα μπισκότα βρόμης!

  

Συνταγές που δεν απαιτούν απόλυτη ακρίβεια

Συνταγές που δεν κρίνονται από την απόλυτη ακρίβεια στην ποσότητα των υλικών ή στην τεχνική είναι και οι πιο κατάλληλες για παιδιά που ξεκινούν να ασχολούνται με την κουζίνα. Μαθαίνοντας να ακολουθούμε τη διαδικασία της μαγειρικής από τα βασικά, αποφεύγουμε παράλληλα μία πιθανή απογοήτευση που μπορεί να αποθαρρύνει το μικρό μας από μελλοντικές μαγειρικές περιπέτειες. Τα παιδιά εξελίσσουν τις δεξιότητες τους με μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσει από μόνη της και την πολυπλοκότητα των δημιουργιών τους.

Τα τσιπς από φασολάκια απαιτούν ελάχιστα υλικά, είναι ευέλικτα σε κάθε ιδέα και προσθήκη μπαχαρικών, και είναι σχεδόν απίθανο να μην μας πετύχουν!

  

Συνταγές που ενσωματώνουν υλικά όχι τόσο αρεστά στο παιδί

Η συμμετοχή σε παρασκευές που περιέχουν συστατικά που το παιδί μας δεν συμπαθεί αποτελεί ευκαιρία για την αλλαγή της δυναμικής και σχέσης με το τρόφιμο!

Τα κριτσίνια με κολοκυθάκι ή το μεξικάνικο σοκολατένιο κέικ (πάλι με κολοκυθάκι) είναι και τα δύο υπέροχες ευκαιρίες για να απαλλάξουμε το αθώο λαχανικό από την αντιπάθεια, μέσα από τη δημιουργία ενός πεντανόστιμου σνακ.

   

Πως να εξασφαλίσω ότι θα περάσουμε -όλοι- καλά;

  

1. Τηρώντας ένα μοντέλο για τη διαδικασία (για το οποίο συμφωνούμε εξαρχής!)

...δηλαδή την παρακάτω ακολουθία:

  • Έχουμε όλα τα υλικά;
  • Καθαρίζουμε το χώρο και πλένουμε τα χέρια μας
  • Φέρνουμε τα υλικά στον πάγκο εργασίας
  • Παρασκευάζουμε* και ψήνουμε τη λιχουδιά μας
  • Μαζεύουμε τα υλικά και τα εργαλεία
  • Καθαρίζουμε το χώρο και πλένουμε τα χέρια μας

  

2. Φροντίζοντας για την υγιεινή του χώρου

 

3. Φροντίζοντας για την ασφάλεια

 

*διαβάζουμε τη συνταγή πριν αρχίσει η παρασκευή για να γνωρίζουμε τι έπεται και στο τέλος ξαναδιαβάζουμε τη λίστα των υλικών για να βεβαιωθούμε ότι δεν παραλείψαμε κάποιο υλικό!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!