Φακές

Φακές

Πριν λίγο καιρό, ο Γιώργος μού έκανε δώρο φακές που καλλιέργησε με τα χέρια του στη γη που κληρονόμησε από τον παππούλη του στην Εγκλουβή, στη Λευκάδα.

Οι φακές Εγκλουβής είναι ένας αρχαίος σπόρος που καλλιεργείται στο οροπέδιο αυτό, το “εγκλωβισμένο” από βουνά και το ειδικό κλίμα, χιλιάδες χρόνια τώρα, με τον ίδιο τρόπο, με τα χέρια, χωρίς λιπάσματα και φάρμακα.

Αυτή ήταν η αφορμή να ασχοληθούμε με τη φακή, που καλλιεργείται από το 2000π.Χ. στην Αίγυπτο, την Αραβία και την Ευρώπη, και σήμερα αποτελεί την κύρια πηγή πρωτεΐνης στη Δυτική Ασία και την Ινδία που έχουν μεγάλους χορτοφαγικούς πληθυσμούς. Πέρα από την υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (3η σε ξηρούς καρπούς και όσπρια) είναι και καλή πηγή σιδήρου.

Στην Εβραϊκή παράδοση για το θρήνο τρώνε φακές -και βραστά αβγά- γιατί το κυκλικό τους σχήμα συμβολίζει τον κύκλο της ζωής. Σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Βραζιλία και η Ουγγαρία, τρώνε φακές την παραμονή της πρωτοχρονιάς γιατί μοιάζουν με νομίσματα και συμβολίζουν την ελπίδα και την ευημερία.

Τα παιδιά στην κουζίνα, με φακές Καναδά, του μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο, και πολλές επιλογές σε φρέσκα λαχανικά, ψιλόκοψαν, ανακάτεψαν και έφτιαξαν φακοσαλάτες!


fakes

Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!