Αβοκάντο

Αβοκάντο

Ενώ το αβοκάντο τρωγόταν από τους ιθαγενείς της κεντρικής Αμερικής από το 10.000π.Χ., στην Ευρώπη και την Αφρική κατάφερε να φτάσει γύρω στο 1800.
Πρώτοι οι Αζτέκοι το καλλιεργούσαν από το 5000π.Χ. και στη γλώσσα τους, τη Νουάτλ, λέγεται αγουακάτα ...σχεδόν η σημερινή του ονομασία στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου. Είναι δέντρο συγγενικό της κανέλας, της δάφνης και του καμφορόδεντρου, καλλιεργείται σε τροπικά και μεσογειακά κλίματα και φτάνει τα 15-20 μέτρα ύψος!

Το αβοκάντο είναι μια πλήρης τροφή, πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες (Β5, Β6, Κ, C, E, ποτάσιο κ.α.) , ενώ είναι φτωχό σε υδατάνθρακες. Οι ευεργετικές ιδιότητές του; Σημαντικότατες! Καρδιοπροστατευτικό, βοηθά στη μεταβολική υγεία (=χάσιμο περιττού/διατήρηση βάρους), συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, βοηθά στην καλή υγεία των ματιών, του δέματος και των μαλλιών, ενώ, μεταξύ των άλλων, βοηθά και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από φυτικές τροφές. Σύμφωνα με το βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ "Γκίνες", είναι το πιο θρεπτικό φρούτο!

Ευτυχώς, η χώρα μας παράγει υπέροχα αβοκάντο στην Κρήτη και διπλοευτυχώς, τρώγονται με διάφορους τρόπους, γλυκούς ή αλμυρούς: σε σαλάτες, smoothies, αντί για βούτυρο στο ψωμί, σε επιδόρπια, ως βρεφική τροφή, σκέτα με λεμόνι ή μέλι... Εμείς φτιάξαμε τσοκομόλε και γουακαμόλε, ενώ όλα τα παιδιά πήραν τα “εφόδια” για να φυτρώσουν ένα δεντράκι αβοκάντο στο σπίτι τους!

Τέλος, με μεγάλη χαρά και περηφάνια σας ανακοινώνω ότι, αν και τα περισσότερα παιδιά κρατούσαν για πρώτη φορά αβοκάντο στα χέρια τους, με λαχτάρα το δοκίμασαν σκέτο!


avokado kai paidia
Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!