5 τρόποι να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας (αλλά και στων μικρών μας!)

5 τρόποι να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας (αλλά και στων μικρών μας!)

1. Φτιάχνουμε σπιτικές λιχουδιές και περιορίζουμε τα τυποποιημένα τρόφιμα

Προσαρμόζουμε το σπιτικό γλυκάκι μας ανάλογα με τα γούστα της οικογένειας και εκμεταλλευόμαστε την ελευθερία να χρησιμοποιήσουμε τα πιο αγνά υλικά και να μειώσουμε τη ζάχαρη σε μία συνταγή ή και να αντικαταστήσουμε μέρος της με κάποιο φρούτο.  Είτε αφορά μαρμελάδα, είτε ένα κέικ, το σπιτικό είναι πάντα η πρώτη μας επιλογή!

2. Βάζουμε όριο στα αναψυκτικά

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά περιέχουν κατά προσέγγιση 9 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη ανά κουτάκι των 330ml!  Αυτή η ποσότητα ξεπερνά την οδηγία που προτείνεται από την επιστημονική κοινότητα, η οποία προτείνει την πρόσληψη λιγότερων από 6 κουταλιών του γλυκού ζάχαρης για παιδιά από 2-18 ετών, ημερησίως.

3. Τρώμε τα φρούτα αντί να τα πίνουμε!

Ένα φρούτο που καταναλώνεται ολόκληρο διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό αναλλοίωτα τα θρεπτικά του συστατικά σε σχέση με το φρούτο που έγινε χυμός, το οποίο μάλιστα χάνει σχεδόν ολοκληρωτικά τις πολύτιμες φυτικές ίνες. Ένα ποτήρι χυμός άλλωστε περιέχει αρκετά περισσότερα φρούτα από όσα θα καταναλώναμε αν ήταν ολόκληρα ,προσδίδοντάς μας κατ’ επέκταση και περισσότερα σάκχαρα.

4. Προσέχουμε τα δημητριακά πρωινού και τις μπάρες δημητριακών

Ακόμη κι αν είναι ολικής αλέσεως, τα δημητριακά και οι μπάρες, μπορεί να περιέχουν πολλή ζάχαρη. Αν δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τις σπιτικές εκδοχές, βρίσκουμε εναλλακτικά πρωινά ή σνακ για τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας και εντάσσουμε επιλεγμένα προϊόντα. Για πιο ομαλή μετάβαση, αναμιγνύουμε τα αγαπημένα μας δημητριακά με βρώμη ή με δημητριακά χωρίς ζάχαρη.

5. Είμαστε πάντα εφοδιασμένοι με σνακ!

Τα ενδιάμεσα σνακ προσφέρουν καλύτερη ισορροπία στη γλυκόζη του αίματος, με αποτέλεσμα η ενέργεια και η συγκέντρωση του μικρού μας να μην παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Επίσης, διατηρείται το αίσθημα της πείνας σε ελεγχόμενα επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγονται οι απότομες πτώσεις της γλυκόζης ορού οι οποίες μπορεί να συντελέσουν στην εξάντληση αλλά και στην επιθυμία για κάτι πολύ γλυκό!

5 τρόποι ζαχ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!