Τυρί!!!

Η τυροκομία, μια από τις σημαντικότερες βιοτεχνολογικές ανακαλύψεις, γεννήθηκε τυχαία όταν έπηξε γάλα που μεταφερόταν σε ασκό από στομάχι ζώου.
Στα στομάχια κάποιων νεαρών θηλαστικών βρίσκεται ένα πηκτικό ένζυμο που βοηθά τα ζωάκια να χωνεύουν και... το τυρί να πήζει. Σήμερα, πέρα από την πυτιά που προέρχεται από το γαστρικό υγρό μοσχαριών, αρνιών ή κατσικιών, υπάρχει πυτιά προερχόμενη και από φυτά ή μύκητες, που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Το τυρί διατηρεί αναλλοίωτα τα συστατικά του γάλακτος με πολύ μικρότερο όγκο, πιο εύκολα απορροφήσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό και για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα πεϊνιρλί, οι γνωστές γεμιστές βαρκούλες ζύμης, λέγονται έτσι (μόνο στην Ελλάδα) από την Τούρκικη λέξη πεϊνίρ, που σημαίνει τυρί!
Μιλήσαμε για τη διαδικασία της τυροκόμησης -που μάγεψε τα περισσότερα παιδιά!- και φτιάξαμε πεϊνιρλί, δηλαδή “τυρένια”, που γεμίστηκαν και με ό,τι επιπλέον ήθελε ο καθένας. Μμμμ!