Μήλο

Μήλο

Από τα καλλιεργούμενα δέντρα, το πιο ευρέως διαδεδομένο είναι η μηλιά, με πάνω από 7500 ποικιλίες! Στην Ελλάδα είναι το 2ο σε παραγωγή φυλλοβόλο οπωροφόρο, μετά τη ροδακινιά, ενώ η πρώτη χώρα σε παραγωγή μήλων είναι η Κίνα, με 48%, και 2η οι ΗΠΑ. Η όμορφη μηλιά ανθίζει την άνοιξη και δίνει τα μήλα της το φθινόπωρο. Σε ειδικά ψυγεία τα μήλα διατηρούνται για μήνες κι έτσι τα βρίσκουμε όλο το χρόνο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από το unhappy end του Αδάμ και της Εύας στον τέλειο παράδεισο. Τότε που τσίμπησαν απ' την προτροπή του όφη και δοκίμασαν το μήλο, τον απαγορευμένο καρπό του δέντρου της γνώσης. Το μήλο της Έριδος, της θεάς της ζήλιας και της διχόνοιας, που οδήγησε σε μαλλιοτράβηγμα της Αθηνάς, της Ήρας και της Αφροδίτης, και στη συνέχεια στον Τρωικό πόλεμο. Το δράμα έχει συνέχεια! Το μήλο που έδωσε η μάγισσα στη Χιονάτη αφήνοντάς την στον τόπο και προκαλώντας το σπαραγμό των 7 νάνων. Στο ίδιο πλαίσιο ανήκει και το ρητό "το σάπιο μήλο σαπίζει και το γερό".

On the bright side, βλέπουμε τον 11ο άθλο του Ηρακλή, τα μήλα των Εσπερίδων (που μάλλον όμως ήταν πορτοκάλια) και το "ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα".
Τα μήλα βοηθούν στην καλή υγεία των δοντιών, του δέρματος και των ματιών και έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, τον έλεγχο του βάρους και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη.
Το μήλο του Νεύτωνα...
Το μήλο της Apple...
Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει...
Μήλο μου κόκκινο... Ωωώπαα!

τα μηλα και η Ασπασια

Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!