Κανέλλα

Κανέλλα

Ε, είμαστε μυστήριοι τύποι! Έχουμε την ελληνική λέξη κιννάμωμον, που την προτιμάει η μισή υφήλιος, κι εμείς χρησιμοποιούμε τη λατινική

. Ο λόγος για την κανέλα (απ' το canna=σωλήνας, δηλαδή “σωληνέλα” απ' το πως κυρτώνει όταν ξεραίνεται). Στα αρχαία χρόνια οι έμποροι κρατούσαν μυστική την προέλευσή της και είχε μεγάλη αξία, ήταν δώρο για μονάρχες και θεούς! Ο Ηρόδοτος, έγκυρη πηγή, λέει πως προερχόταν από την Αραβία: υπήρχαν τα πουλιά της κανέλας που έφερναν τα ξύλα κανέλας από άγνωστο μέρος για τις φωλιές τους και με κόλπα οι Άραβες τους τα έκλεβαν. Άλλοι λένε πως το σπίτι του Διονύσου ήταν η πηγή της κανέλας και με αυτή αρωμάτιζαν το κρασί. Τέλος, κάποιοι άλλοι λένε πως στις μέρες μας η παραγωγή της κανέλας ανέρχεται σε 28-35.000 τόνους το χρόνο, με το 80% να προέρχεται από τη Σριλάνκα. Υπάρχουν 12 ποικιλίες δέντρων κανέλας από τα οποία παίρνουμε τον εσωτερικό φλοιό και τον ξεραίνουμε πριν τον τρίψουμε και αρωματίσουμε τα γλυκά μας.


Η κανέλα είναι συντηρητικό, έχει ιδιότητες αντιβακτηριακές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, ανοσορυθμιστικές, αντιοξειδωτικές και, μεταξύ των άλλων, βοηθά στο αδυνάτισμα, τη γρίπη και τη δυσπεψία.

Έχοντας κατά νου την προσπάθεια για αποφυγή των βιομηχανοποιημένων δημητριακών για πρωινό που κατά κόρον τρώνε τα παιδιά (που μπορεί κάποια να είναι ολικής άλεσης αλλά η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και άλλα όχι τόσο υγιεινά συστατικά -για να διατηρούν τη θελκτική μορφή και γεύση τους- τα καθιστά τροφή για σπάνια κατανάλωση) φτιάξαμε δημητριακά ολικής άλεσης με κανέλα, κεφίρ και ελάχιστη καστανή ζάχαρη, το πιο... χρονοβόρο επίτευγμα των “παιδιών στην κουζίνα” ως σήμερα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!