Η ελιά και το ελαιόλαδο

Σύμφωνα με το μύθο, την ελιά την έφερε ο Ηρακλής από τις παραποτάμιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Στον ελλαδικό χώρο έχουν βρεθεί απολιθωμένα φύλλα 50-60.000 χρόνων καθώς και πιεστήρια και αποθηκευτικά δοχεία από τη προϊστορική εποχή. Ο φωτισμός, η βυρσοδεψία, η συντήρηση, ο καθαρισμός και η περιποίηση του δέρματος είναι μερικές από τις χρήσεις που είχε το ελαιόλαδο.
Η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης, νίκης, σοφίας και φιλίας των λαών και η ελληνική της λέξη χρησιμοποιείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα στην παραγωγή και -με σημαντική διαφορά- πρώτη στην κατανάλωση ελαιολάδου.
Βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής, με πλουσιότατες ευεργετικές ιδιότητες (αντιφλεγμονώδεις, χημειοπροστατευτικές, νευροσπαστικές, καρδιοπροστατευτικές, αντιοξειδωτικές...), το ελαιόλαδο έχει και τη σημαντική ιδιότητα να κάνει κριτσανιστό το φύλλο της πίτας!
Με σχετικό ζόρι φέραμε εις πέρας το μεγαλεπήβολο σχέδιο του ανοίγματος φύλλων και της δημιουργίας ατομικών σπανακοτυροπιτών! Όλε!