Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι

Το χριστουγεννιάτικο εργαστήρι μας ήταν τριπλό!

Αρχικά, μιλήσαμε για την κολοκύθα με τα πολλά της είδη που καλλιεργούνται είτε για εργαλεία και δοχεία, είτε για τροφή, είτε για τα κουκούτσια τους, τα πασατέμπο! Με κολοκύθα φτιάχνονται πίτες, μπισκότα, σούπες, κέικ, κρέμες... και σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πολλά φεστιβάλ αφιερωμένα στη χάρη της (!!!). Οι κολοκύθες, με καταγωγή από την αμερικάνικη ήπειρο, είναι καλή πηγή βιταμινών Α και C, σιδήρου, νιασίνης, φολικού οξέος και φυτικών ινών. Η σάρκα αλλά και τα κουκούτσια τους περιέχουν πρωτεΐνη, ασβέστιο, ποτάσιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και Β-καροτίνη και έχουν ιδιότητες αντιδιαβητικές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις. Χρησιμοποιούνται δε και στη παραδοσιακή ιατρική αλλά και το εκχύλισμά τους σε καλλυντικά για ξηρά και ευαίσθητα δέρματα.

Μόλις ολοκληρώσαμε το κεφάλαιο της κολοκύθας και βάλαμε τα μπισκότα μας για ψήσιμο, ανοίξαμε το κεφάλαιο των Χριστουγέννων! Είχαμε χρόνο να μιλήσουμε για τα σύμβολα των Χριστουγέννων, την ιστορία τους -που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ παλιότερη από τη γέννηση του Χριστού- το νόημά τους και τη σύνδεση με την ουσία τους σήμερα.

Τα μπισκότα μας είχαν ψηθεί, είχαν κρυώσει και ήταν έτοιμα να γίνουν χιονονιφάδες! Με γλάσο (κατ' εξαίρεση, χρονιάρες μέρες που 'ναι!) ζωγραφίσαμε νιφάδες πάνω στα μπισκότα και γεννήθηκε το τρίτο μέρος της συζήτησης: ο Όλαφ, η Άννα και η 'Ελσα! Let it go!


keik me kolokitha

Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!