Ψωμάκια για μπέργκερ

Υλικά
1 ½ κούπα χλιαρό γάλα 1 αβγό 4 κ.σ λιωμένο βούτυρο (περίπου 60 γρ) 2 κ.σ μέλι 25 γρ. νωπή μαγιά (ή 7γρ. ξηρή) ½ κούπα κεφίρ 3 κ.σ ελαιόλαδο 1 ½ κ.γ αλάτι 2 ½ κούπες αλεύρι ολικής άλεσης 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
[1 κούπα = 250ml]
προαιρετικά
1 αυγό με 2 κ.σ νερό για το άλειμμα σουσάμι ή παπαρουνόσπορος για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το γάλα με τη μαγιά και το μέλι και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη. Συγκεντρώνουμε τα στερεά υλικά (αλεύρια και αλάτι) σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε. Στο μείγμα της μαγιάς προσθέτουμε το βούτυρο, το αβγό και το κεφίρ και σταδιακά ενσωματώνουμε στα στερεά υλικά, ζυμώνοντας από το σημείο που δεν μπορούμε πια να ανακατέψουμε με την κουτάλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και δουλεύουμε τη ζύμη μας, μέχρι να αποκτήσει μία ελαστική υφή.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε θερμό περιβάλλον (40°C). Αφού έχει διπλασιαστεί, την ξεφουσκώνουμε και σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα ψωμάκια μας. Αφήνουμε για άλλη μία ώρα να φουσκώσουν, και μόλις διπλασιαστούν τα αλείφουμε με το αυγό, τα πασπαλίζουμε με το σπόρο της αρεσκείας μας και φουρνίζουμε στους 190°C για περίπου 20-30 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα καλύπτουμε με μία πετσέτα για τουλάχιστον 15 λεπτά. Αυτό βοηθάει στο να παραμείνουν ελαστικά και μαλακά τα ψωμάκια μας.