Κλασικά cookies βρώμης

Υλικά
1 κούπα βούτυρο (αγελαδινό ή πρόβειο σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κούπα = περίπου 220γρ.) 1 1/2 κούπα ζάχαρη καρύδας ή καστανή (ή και λιγότερη) 2 αβγά (κατά προτίμηση βιολογικά, σε θερμοκρασία δωματίου) 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 1 1/3 αλεύρι ολικής άλεσης 1 κ.γ. σόδα φαγητού 3 κούπες νιφάδες βρώμης 1 κούπα ξηρούς καρπούς (πχ σταφίδες και καρύδια ή cranberries & αμύγδαλα ή σταγόνες σοκολάτας ή κολοκυθόσπορο και ηλιόσπορο…)
(1 κούπα = 250ml)
προαιρετικά
1/2 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Χτυπάμε με σύρμα ανάδευσης καλά το βούτυρο και τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τα αβγά και τη βανίλια. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι, κοσκινισμένα, και ομογενοποιούμε. Τέλος με μία σπάτουλα ανακατεύουμε τη βρώμη και… ότι άλλο αποφασίσουμε από την παραπάνω λίστα, σύμφωνα με το γούστο μας και την ηλικία του παιδιού. Τοποθετούμε ίσες ποσότητες ζύμης με ένα κουτάλι (και τη βοήθεια ενός ακόμα) σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180°C για 10 περίπου λεπτά. Λίγο αφού ξεφουρνίζουμε τα cookies, τα μεταφέρουμε με σπάτουλα σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως, χωρίς να “ιδρώσουν”. Αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο για έως 5 μέρες, αν δεν έχουν καταβροχθίστει νωρίτερα!