Πρέτζελ

1Ω 50Λ
ΒΑΘΜΟΣ ∆ΥΣΚΟΛΙΑΣ
12
ΜΕΡΙ∆ΕΣ
V

Πρέτζελ

Υλικά

5 κούπες αλεύρι (2 σκληρό και 3 ολικής άλεσης) 1 ¼ κούπα χλιαρό νερό 4 κ.γ. μαγιά ξηρή ⅓ κούπα μέλι 1 κ.γ. αλάτι 1 κ.σ. ελαιόλαδο

για το διάλυμα: 3 κούπες νερό ⅓ κούπα σόδα φαγητού

χοντρό αλάτι, σουσάμι και μαυροσούσαμο

(1 κούπα = 250ml)

προαιρετικά

Αν πρόκειται τα πρέτζελ να τα καταναλώσουν παιδιά, καλό θα είναι να ελαχιστοποιήσουμε ή και να αποφύγουμε τη χρήση του αλατιού.


Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό (1¼ κούπα) και μετά από 20 λεπτά προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε. Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σκληρό αλεύρι και το ολικής άλεσης και από αυτό, σ’ ένα μικρό μπολάκι, φυλάμε 2-3 κουταλιές της σούπας για να μας διευκολύνει αργότερα στο ζύμωμα. Στο μείγμα των αλευριών προσθέτουμε τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη με μεμβράνη ή με μια υγρή πετσέτα στους 40°C, για μια ώρα.

Με μαχαίρι, χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια. Με κάθε κομμάτι πλάθουμε ένα κορδόνι/σκουλήκι/φίδι και σχηματίζουμε τα πρέτζελ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σόδα σε τρεις κούπες νερό και εμβαπτίζουμε το κάθε πλασμένο πρέτζελ, πριν το βάλουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροσούσαμο και λίγο χοντρό αλάτι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 230°C για 8 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα.

Είναι ακαταμάχητα, ε;!

Δες βίντεο με τη συνταγή εδώ.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!