Το σταφύλι και τα φύλλα του

Το σταφύλι και τα φύλλα του

Το αμπέλι ή κλήμα, γνωστό από την παλαιολιθική εποχή, καλλιεργείται από την εποχή του χαλκού και έχουν βρεθεί εικόνες ανθρώπων από το 3500π.Χ. να το καλλιεργούν.

Το σταφύλι, ο καρπός του, χωρίζεται σε 2 βασικές κατηγορίες, στο επιτραπέζιο που είναι συνήθως μεγαλύτερο, λεπτόφλουδο και χωρίς κουκούτσι, και αυτό που προορίζεται για την παραγωγή κρασιού που είναι συνήθως πιο μικρό και νόστιμο, αλλά χοντρόφλουδο και με κουκούτσια. Ένα τσαμπί σταφύλι έχει 15-300 ρόγες!

Από το αμπέλι και το σταφύλι γίνονται: κρασί, τσίπουρο, σταφίδα (πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνες Α και Β12), εύπεπτος και θρεπτικός χυμός, μούστος, πετιμέζι, ρετσέλια, μουστάρδα, μουστοκούλουρα, μουσταλευριά, κομπόστα, ξίδι, αμπελοκορφάδες τουρσί... Επίσης, χρησιμοποιούμε τα κλαδιά του αμπελιού για ψήσιμο, το λάδι των κουκουτσιών (που είναι κατάλληλο για βρώση και πολύτιμο για την κοσμετολογία) και τα φύλλα για ντολμαδάκια.

Η λέξη ντολμάς προέρχεται από το Τούρκικο ρήμα doldurmak (=γεμίζω). Γιαλαντζί (yalanci=ψεύτικος) λέγονται τα ντολαμαδάκια που δεν έχουν κιμά. Εναλλακτικά, τα ντολμαδάκια λέγονται σαρμάδες (sarmak=τυλίγω) ή και γιαπράκια (yaprak=φύλλο).

Αγνοώντας το γλωσσολογικό ενδιαφέρον των ντολμαδακιών, τα παιδιά τα έφτιαξαν με προσήλωση και ενθουσιασμό! Τύλιξαν αξιοπρεπέστατα πολλά, πολλάααα ντολμαδάκια, η κορυφαία μαγειρική στιγμή ever για το Χάρη!


ntolmadakia

Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!